Tegltaget er stadig et meget populært valg, når der skal lægges nyt tag på huset. Det er primært på grund af tegltagets lange holdbarhed. Det kan faktisk holde i op til 100 år, hvis tagkonstruktionen og undertaget også kan holde. Men der er selvfølgelig nogle ting, du lige skal være opmærksom på, når du går og overvejer et nyt tegltag.
Prisen på et tegltag
Prisen har naturligvis stor betydning, især i disse tider, hvor prisen kun stiger på nærmest alt. Et tegltag er en af de dyreste tagtyper på markedet, men det hænger også sammen med dets lange holdbarhed. Tegl koster mellem 1700 og 2300 kr. pr. m2, så du kan regne med en pris på 250.000-300.000 kr. ved omkring 110 m2 tag. Det er dog altid en god idé at søge flere tilbud, så du kan sammenligne og vælge det billigste.
Typer af tegl
Der findes generelt set to forskellige former for tegltag, nemlig vingetegl og falstagsten. Vingetegl er den traditionelle type af teglsten, der er blevet fremstillet siden 1500-tallet. Den har en dyb bue og vinge, der går ind over den forrige tagsten. Det giver et flot og sammenhængende look. Falstagsten er noget nyere og er blevet produceret her i landet siden begyndelsen af 1900-tallet. De er presset med en glat overflade og false, der får tagstenene til at slutte tæt sammen.
Former for teglsten
Der findes også flere forskellige former for teglsten og behandlinger, som vi gennemgår her:
Naturtegl – Det er den klassiske røde teglsten uden overfladebehandling. Det passer godt til langt de fleste former for huse. Det reflekterer ikke sollys grundet den mere matte overflade.
Glaseret tegl – Det er et populært valg, der er særligt udbredt ved klassiske villaer og store palæer. Teglstenene skinner, så de passer ikke lige godt til alle hustyper, især mindre huse. Sollyset reflekteres fra denne type tegl, så husk lige at have dine naboer med i dine overvejelser.
Engoberet tegl – Det ligner meget det glaserede tegl, men teglstenene har her fået en overfladebehandling, der gør, at de reflekterer mindre sollys og virker mere matte i udtrykket. Det er altså en god løsning, hvis du har naboer tæt på.
Tilskud
I dag er der mulighed for at søge tilskud til energibesparende renoveringer af sit hjem, og det betyder, at hvis du kan vise, at du foretager en stor energibesparende renovering af dit hus, så kan du muligvis få tilskud til selve renoveringen. Det er især en god mulighed, hvis du har et gammelt hus, der virkelig trænger til nyt tag. Du kan søge om tilskud, hvis du vælger at efterisolere dit nye tag.
Gør-det-selv
Det er relevant at overveje, om du selv kan lægge dit nye tegltag, især fordi det jo kan spare dig for nogle penge. Du skal dog være opmærksom på, at det kræver en del viden at lægge et tag, og så skal du også lige huske på at der er forskellige ting, du skal have styr på, bl.a. forsikring og love og regler.
Vedligeholdelse
Tegltaget skal vedligeholdes, hvis du gerne vil mindske risikoen for renovering. Det kan du sagtens gøre selv. Du bør bl.a. holde øje med, at der ikke er alger på dit tag. Derudover er det også en god idé at tjekke taget igennem to gange om året, gerne omkring hvor vejret skifter. Her bør du tjekke for utætheder og ødelagte tagsten. De skal erstattes med det samme for at undgå utætheder. Ellers kræver tegltaget ikke meget vedligeholdelse.